


שיקום הפה והשיניים – טיפול פשוט, יעיל ואסתטי
השיניים שלנו עלולות להינזק או אפילו להיאבד ממגוון רחב של סיבות, החל מתאונה מצערת ועד להזנחה ארוכת שנים. אבל כיום שיקום הפה הוא תהליך הרבה יותר פשוט, יעיל, חסכוני בזמן ואסתטי לעין לעומת מה שרפואת השיניים הייתה יכולה להציע עד לפני כמה שנים בלבד. שיקום הפה הוא תחום שלם בפני עצמו, שנותן מענה למספר מכובד של בעיות: מסת עצם לסת נמוכה, אובדן שן, שינוי לא רצוי בגוון צבע השיניים, סתימת חורים בשיניים, טיפול בדלקות חניכיים ועוד.
שיקום הפה היום מול בעבר
לפני שהפיתוחים הטכנולוגיים האחרונים בתחום רפואת השיניים אפשרו זאת, תפיסת העבודה של הרופאים הייתה לתת למטופל פתרונות לא קבועים כמו התקנת שיניים תותבות נשלפות במקום השיניים שאבדו, מה שנקרא "שיקום נייד" בעגה המקצועית. בנוסף, התהליך צרך הרבה יותר זמן, בסביבות שלושה עד שישה חודשים, מאחר ונדרשה תקופת החלמה בין כל שלב ושלב בטיפול.
אבל כיום הפתרונות שמציעים רופאי השיניים, כמו שתלים דנטליים, הם קבועים ואפשר ליהנות מהם מיד בתום הטיפול. ישנם גם טיפולים מהירים כמו "העמסה מיידית", בו המטופל מקבל סט של שיניים חדשות תוך יום אחד בלבד. אין ספק שזה נשמע הרבה יותר טוב לעומת השיטות הישנות והאיטיות של פעם בתחום שיקום הפה.
שלבים בתהליך שיקום הפה
רופא שיניים הוא, במידה מסוימת, כמו קצין לפני שיוצא אל שדה הקרב. לכן, כדי לנצח הוא צריך קודם כל תכנית. השלב הראשון בתהליך הוא יצירת תכנית טיפולים מפורטת. במסגרת גיבוש התכנית, רופא השיניים יאסוף נתונים שונים על המטופל כמו מצב השיניים והחניכיים שלו, האם יש לו מחלות רקע מסוימות, ישאל שאלות על הרגלי חיים כמו עישון ועוד. תוך כדי שלב התחקיר הוא גם ישתמש בציוד מתקדם כמו מצלמות פנורמיות ותוכנות לעיצוב מודלים תלת מימדיים של מבנה השיניים והלסת על מנת לאסוף את כל המידע הדרוש להמשך הדרך.
לאחר מכן, רופא השיניים יחליט אילו טיפולים דרושים על מנת להשלים את תהליך השיקום. להלן רשימה חלקית של הטיפולים שעשויים להיכלל בתכנית:
- טיפול שורש – במקרה ויש אפשרות להציל את השן במקום לעקור אותה.
- הלבנת שיניים – אם גוון השיניים השתנה מכל סיבה שהיא, הטיפול יחזיר את צבען ללובן המקורי שלהן.
- השתלת שיניים – התקנת שן מלאכותית, שתפקידה להחליף שן שאבדה או נפגעה ברמה שבלתי אפשרי להצילה.
- התקנת גשר או ציפוי – מדובר במבנים שמותקנים על גבי השיניים ותפקידם לאפשר לשן שניזוקה להמשיך לתפקד על אף מצבה הבעייתי.
- השתלת עצם – לאחר אובדן של שן, הגוף מתחיל לפרק את עצם הלסת באותה נקודה. לפעמים נדרש לעבות את העצם כדי שהלסת תוכל לתמוך בשתל דנטלי שעתיד להיות מותקן באותו מיקום
סוג הטיפול הנדרש משפיע על אורך תכנית הטיפולים כולה, שכן טיפול שורש אפשר לבצע במפגש אחד לעומת השתלת שיניים, שלפעמים מורכבת מכמה שלבים ולכן דורשת יותר פגישות.
שיקום הפה – רק על-ידי רופא עם התמחות מתאימה
על מנת להעניק למטופלים את הטיפול הטוב ביותר, רופאי השיניים עוברים התמחות ספציפית של שיקום הפה. המשמעות היא שלא כל רופא שיניים שם בחוץ הוא בעל המיומנויות והידע המקצועי, שהינם בגדר חובה כדי לקיים טיפולים מסוג זה בהצלחה. לכן, מומלץ כבר בשיחת הייעוץ הראשונית לשאול את רופא השיניים האם יש לו את ההתמחות המתאימה לעסוק בטיפולים בתחום שיקום הפה.
בשורה התחתונה, אם השיניים שלכם חסרות או פגומות אז יש לכם סיבה טובה לחייך – בין אם השיניים כבר אינן לבנות ומבריקות כמו פעם ובין אם חס וחלילה נפלתם ושברתם שן, שיקום הפה מעולם לא היה פשוט יותר.